Fizetési megoldás
Hírlevél
Szállítási információk

Termékajánló
TOP termékek
Tanúsítvány
SSL Certificate

Kalocsai ruha, kalocsai termék

Főkategória >Kalocsai ruha, kalocsai termék

Az alábbiakban rövid ismertetőt olvashat a kalocsai hímzésről és a motívumok eredetéről, valamint az oldal alján megtekintheti kalocsai motívumokkal készült termékeinket, amelyeket webáruházunk egyéb kategóriából is elér többféle csoportosítás szerint. Amennyiben kifejezetten hímzett ruházati termékek érdeklik, tekintse meg a Ruha kategóriában található hímzett termékeinket, vagy ezen belül a Népviseleti öltözeteket.Sorrend:

kalocsai ruha

Kalocsai ruha

Népviseleti öltözékeink között kiemelt helyet foglal el a kalocsai ruha és a kalocsai mintás egyéb termékek köre, nem véletlenül – a kalocsai az egyik legismertebb, nemzetközi hírnévnek is örvendő tradicionális magyar hímzés, illetve motívum rendszer.

De mi is az a kalocsai hímzés?

Alapvetően a lapos- és száröltéssel készült virághímes munka, amelyet eredetileg Kalocsán és környékén kezdtek el alkalmazni az asszonyok a XIX. században. Saját kelengyéjük és a tradicionális kalocsai ruha mellett főként bérmunkában készítették a terítőket, ágytakarókat és egyéb fehér hímzéseket az úri és a tehetősebb nagypolgári háztartások számára.

1912-től – a színtartó fonalak terjedésével – egyre inkább színesedni kezdtek a kalocsai hímzések. A jellegzetes kalocsai ruha, amely már színes hímzéssel készült, a huszadik század második felétől jelent meg; a korábbi, házilag színezett kék, vörös és fekete fonállal hímzett holmik még nem voltak színtartósak, idővel kifakultak.

Riseliős kalocsai hímzés

A varrógép elterjedése révén kialakult iparág szélesebb körben elérhetővé tette a kalocsai hímzéssel készült holmikat. A kalocsai gépi hímzés „riseliős” néven vált ismertté; ez a fajta gépi öltés csipkeszerűen áttört felületet eredményezett.

A kalocsai ruha és a kalocsai hímzések színvilágáról

A legismertebb alapszínek helyi elnevezése szerint tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyak-vörös, vadgalamb-kék, gálickék, bársonykék színekkel készültek a kalocsai hímzések.

A kalocsai ruha színezése viselőjük életkorától függően változott:
A legélénkebb színekkel készült és legdíszesebb ruha az új menyecske ruhája volt.
Az idősebb asszonyok már kevésbé díszes öltözetet hordtak, és a kor előre haladtával egyre sötétültek a virágmotívumok színei. A kék-lila-zöld színekkel hímzett, ún. szomorúpamukos vagy öregmintás kalocsai ruha a félgyász jele volt.

A kalocsai ruha napjainkban

A kalocsai hímzés mostanra nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi divatvilág egyik meghatározó stílusirányzatává is vált, a kalocsai motívumokkal készült ruhák egyre keresettebbek itthon és külföldön is, a tradicionális kalocsai ruha, népviseleti ruha pedig a hagyományőrzésben kap fontos szerepet.

 


Forrás Galéria
Kalocsai ruha, kalocsai hímzés kiváló minőségben.


Webáruház készítés